And here are the results of...

Social bookmark sites moeten niet meteen het aantal stemmen laten zien nadat een artikel is geplaatstHet is haast niet te voorspellen of een artikel het goed gaat doen op een social bookmark site. Zoals ik heb aangegeven in het artikel 'Wil jij mijn stemtrekker worden?' lijkt het succes bepaald te worden door de ene eerste stem. Als die er is, dan volgen er vaak meerdere kudos, stemmen, tips en wat al niet meer.

Om niemand te beïnvloeden in zijn of haar stemgedrag lijkt het mij een goed idee om op een social bookmark site niet meteen het aantal stemmen te laten zien nadat een artikel is geplaatst. Het aantal stemmen - uiteraard een tussenstand - wordt bijvoorbeeld pas 4 uur na plaatsing zichtbaar.

Een interessant artikel in dit verband vind je op franticindustries. Met dank aan Henri van de Hoof van Marketingland.

4 reactie(s):

Bob Hillesum zei

Huh?

Maar er komt een moment, bij jouw voorstel na 4 uur, dat de eerste stemmen er zijn die "het stem gedrag zou kunnen beïnvloeden".

Aangezien voor iedereen hetzelfde geld, maakt het volgens mij ook helemaal niet uit.

VrGr Bob

peter zei

Hoi Bob,

Uiteraard, er moet altijd een moment komen waarop de stemmen bekend zijn (en van invloed zijn). Door even een sociaal element / het stemgedrag niet te laten zien krijgen andere criteria even de aandacht; het nieuwsbericht, de bookmark.

Eric zei

Ja, maar hiermee doe je dus niets anders dan dat "invloed-moment" verschuiven van 0 naar 4 uur. Na 4 uur worden stemmers alsnog beïnvloed door de uitslag. Bovendien tellen nu opeens de stemmen in de eerste vier uur extra zwaar omdat die het stemgedrag van de rest dus beïnvloeden.

Leuk geprobeerd, maar volgens mij geen oplossing voor het geschetste probleem.

peter zei

Uiteraard blijft het koffiedik kijken zolang het niet wordt geprobeerd. Wanneer ik de webstatistieken van deze blog bekijk valt het mij in elk geval op dat er via een social bookmark / social news soms een bericht wordt bekeken zonder dat er op wordt gestemd. Op een gegeven moment is er iemand die een eerste stem uitbrengt. Vervolgens komen 'oude' bezoekers terug en brengen alsnog een stem uit. Deze bezoekers zouden misschien eerder stemmen wanneer ze het stemgedrag van anderen tijdelijk niet zien.