Een stellige krabbel

Gek. Het is toch gek dat er heel wat webapplicaties zijn die niet of nauwelijks gebruik maken van de mogelijkheden die ze zelf bieden... Concreet? Neem Feedburner. Zoals velen van jullie weten en zoals uit de naam al blijkt kan je met Feedburner een rss feed maken van en voor op je website / weblog.

'Wie' er geabonneerd zijn op jouw rss feed kan je onder andere via je Feedburner account zien. Geweldig! Maar nu komt het gekke, Feedburner biedt je niet de mogelijkheid om deze informatie op basis van rss feed te bekijken! Er zijn nog veel meer Web 2.0 applicaties die mij geen rss feed of widget bieden van de service die zij mij bieden.

Waarom vind ik dit van belang? Op Wikipedia wordt Web 2.0 omschreven als "een volledig platform voor interactieve webapplicaties". Een geïntegreerde oplossing dus! Om de uitwisselbaarheid te vergroten zou m.i. een eerste stap zijn het bieden van een rss feed of widget. In combinatie met een persoonlijke startpagina, denk aan Netvibes, Pageflakes of Yourminis, stel je dan je eigen 'webapplicatie' samen.

Laten we het vervolg van mijn korte krabbel als uitgangspunt nemen. We willen een webpagina maken met alle statistieken die betrekking hebben op een website. We maken hiervoor een aparte (start)pagina 'webstatistieken' aan. En vervolgens importeren we alle rss feeds of widgets die hier betrekking op hebben. Dat kan bijvoorbeeld met Clicky. Clicky biedt onder andere rss feeds van je bezoekers (ip-adres, land, aantal klikken), links en searches.

Helaas zijn er zoals Clicky maar weinig andere applicaties. En daarom deze stelling:

Een beetje Web 2.0 toepassing biedt zijn service ook aan via een rss feed of een widget.

0 reactie(s):