De waarde van een gebruikersnaam (in geld)

Twitter en Last.fm willen cashen. En geef ze eens ongelijk! De manier waarop komt nogal vreemd over. Een tikkie ondoordacht. 

Twitter heeft de plek onder iemands profiel al gereserveerd voor advertenties. En gaat waarschijnlijk komen met speciale accounts met meer schrijfruimte. Maar ondergraaft ze hiermee niet de kracht / de herkenbaarheid van haar eigen dienstverlening? De 140 tekens!

Last.fm gaat drastischer te werk. Iedereen die buiten de VS, Groot-Britannië en Duitsland meer dan 30 nummers per maand beluistert, gaat betalen. Deze restrictie komt doordat er in andere landen niet voldoende advertentie-inkomsten blijkt binnen te komen om de auteursrechten te kunnen betalen. Of er met zo’n maatregel veel goodwill wordt gewonnen, is uiterst twijfelachtig.

Nogmaals, het is logisch dat er geld op tafel moet komen. Maar kan hier bij de lancering van een site geen rekening mee worden gehouden? Waarom wordt er altijd zo genereus gestart? Bij het open van een account kan bijvoorbeeld iedere gebruikersnaam worden opgegeven. En juist die namen zijn toch de (persoonlijke) domeinen van Web 2.0. Misschien moet je de populairste even in reserve houden...


Benjamin Hendrik Voets

0 reactie(s):