De Vinoo RSS feed

Nog een suggestie voor Vinoo en daarna houd ik ermee op! Je moet je niet met andermans sites blijven bemoeien...

















Zou het een idee zijn een strikte scheiding aan te brengen tussen de beoordeling zoals die op de site te zien is én de verkrijgbaarheid en prijs? Juist door dit te tonen dreigt een social community de onpartijdigheid te verliezen en bestaat het gevaar dat zo'n site snel het etiket 'te commercieel' krijgt.

En laten we eerlijk zijn, Ralph die de Brunellop di Montalcino Riserva 1998 aanprijst en aangeeft dat hij deze gekocht heeft bij www.delicasa.com, wekt bij mij de indruk dat hij me iets probeert te verkopen. Dat hoeft niet zo te zijn. De schijn heeft hij wél tegen. Delicasa is immers een deelnemende partner.

Verkrijgbaarheid en prijs zijn in eerste instantie ook niet van belang. Mijn interesse moet eerst worden gewerkt door een beoordeling en door het feit dat ik net naar zo'n wijn op zoek ben. Daarna wil ik weten waar de drank te koop is en voor hoeveel. Op de site moet dit dan ook een bewuste keuze zijn: "laat mij de prijs zien!".

Een fraaiere oplossing zou zijn dat ik over de wijnen die aansluiten bij mijn smaak / profiel kan worden geïnformeerd per mail of RSS-feed. Hierbij kan ik ook aangeven of ik informatie wenst te ontvangen over de verkrijgbaarheid en prijs...

Vinoo, vinoo, waar blijft de wijn?!

Onder het genot van een lekker (tafel)wijntje luidde ik afgelopen vrijdag het weekend in met een stel vrienden. We hadden over allerlei dingen die we never en te nimmer zouden doen. Gezellug!

Klaarblijkelijk bestond er op een gegeven moment de behoefte meer richting aan het gesprek te geven. Aan mij werd de vraag gesteld "waarom ik Vinoo zo'n geweldige social community vond?" Inhoudelijk was deze site, zoals ik mijn blog al aangaf, niet bijzonder. En ook de vormgeving was niet echt onderscheidend. "Hoezo een goede social community hoeft geen krans?!!"

Dus ik maar weer vertellen over de duidelijke redactionele formule waar Vinoo voor heeft gekozen ("wijn!"). Een insteek die Vinoo ook commercieel, voor participanten en adverteerders, interessant maakt. Zo'n site biedt je niet alleen inzicht in de markt maar is ook:

een prima koppeling naar 'social' activiteiten in het echte leven
In het geval van Vinoo denk je al snel al een wijnproeverijen. Laat sitebezoekers een tiental wijnen beoordelen en nodig een select -deskundig- gezelschap uit voor een wijnproeverij waar de bewuste wijnen echt kunnen worden geproefd en gekeurd. Verschilt de smaak van de sitebezoeker met die van de wijnproever?

een prima mogelijkheid om informatie af te stemmen op verschillende kennisniveaus
Deskundigheid heeft pas enige betekenis wanneer er een duidelijk onderwerp aan de community ten grondslag ligt ("wijn!"). Het is interessanter aan zo'n community actief deel te nemen (je deskundigheid laten gelden, daarbij kunnen leden die actief content aandragen worden beloond met een wijnproeverij, etc.). Je spreekt hiermee ook een specifiek lezerspubliek aan.

en leent zich uitstekend voor tijdelijke specials, aanverwante onderwerpen
Bijvoorbeeld een tijdelijke poll waarbij kan worden gestemd op de wijnen van een speciaal land / een speciale streek of de (nieuwe) wijncollectie van een specifieke winkelier. Maar ook: wat zijn de beste wijnglazen, de beste buitenlandse inkoopadressen, etc.

Eigenlijk hadden we nog veel meer ideeën. Op een of andere manier ben ik die vergeten. Och ja, wijn !

Vinoo, een goede social community hoeft geen krans

Van de week ontving ik een uitnodiging in mijn mailbox voor de officiële opening van Vinoo, op 29 november a.s. Kort daarna weer een mailtje. Dit keer een beta uitnodiging met de vraag of ik lid wilde worden van deze wijn-community site....

Er zullen beslist mensen zijn die een vieze smaak krijgen van zo'n doorzichtige aanpak. Persoonlijk heb ik er wel waardering voor. Ik vind typerend voor hoe goed er over Vinoo is nagedacht. Of ben ik nu een beetje te mild gestemd?

Social: commercieel of filantropisch?
Web 2.0 en commercie lijken niet samen te gaan. Uiteraard droomt iedereen ervan dat op zijn of haar website een miljoenenbod wordt gedaan door Google, maar meer commerciële belangen mogen er bij een 'social' initiatief niet zijn. Tenminste die indruk krijg ik vaak.

Bij Vinoo denken ze daar - getuige de onderstaande presentatie - gelukkig anders over.

De afdronk
Heeft Vinoo een nog andere pluspunt? In mijn ogen wel. Daar waar vele sociale sites kiezen voor een zo'n breed mogelijk opzet, maakt Vinoo een heldere keuze. Zoals gezegd is het een wijn-community site en biedt het je de helpende hand bij het vinden van de lekkerste wijn.
De manier waarop dit wordt gedaan is zeker niet uniek. De functionaliteiten die er worden geboden, zijn te vinden op menig social site. Maar misschien is ook dat wel slim, een goede social community hoeft immers (voorlopig) geen krans.
Balen dat ik op de 29ste niet kan...

Yamli blijft latijn voor mij!

Zoekmachine maakt het zoeken op Arabische websites mogelijk, maar denkt niet aan de zoekresultaten.

Het idee is natuurlijk geweldig. Yamli vertaalt de Engelse zoekwoorden die je invoert zodat je Arabische sites kan doorzoeken. Vreemd is alleen dat er niet aan de vertaling van het zoekresultaat is gedacht...

Noot:
Uiteraard kan Yamli handig zijn wanneer je de taal kent en geen Arabisch toetsenbord tot je beschikking hebt. Misschien zou de zoekmachine wat dat betreft iets duidelijker moeten zijn in haar eigen communicatie / doeleinden.

Twee manieren om het zoekresultaat te verbeteren

Internet wordt te vol. En dat is te merken ook. Ongetwijfeld heb jij weleens, na wat googlen moeten concluderen 'dit is nou net niet wat ik zoek!'. Hoe voller het online wordt, hoe groter dit 'zoekprobleem' wordt.
Gelukkig zijn er online genoeg oplossingen voorhanden. Opvallend is het dat er sites zijn die zweren bij de menselijke inbreng én sites die hun heil zoeken in de techniek. Twee uitersten dus.


auditoriumA.com
auditoriumA is zo'n site die, zeg maar, gelooft in de mensheid. Op deze site wordt onder andere gesteld: "There are some things humans just do better than computers - discovery is one of them".
Op auditoriumA.com maak je kennis wat andere sitebezoekers hebben ontdekt op internet. Per mail kan je op de hoogte worden gehouden van ontdekkingen die aansluiten bij jouw interesses. Dit alles wordt gepresenteerd in een fraaie vormgeving zonder ingewikkelde techniek. Heel menselijk allemaal.

true knowledge
Heel anders ligt dit bij True Knowledge. Met deze technologie kunnen eenvoudig gestelde zoekvragen worden beantwoord, zelfs als de opgegeven zoektermen niet in de resultaten voorkomen...






True Knowledge moet nog officieel online gaan. Of dit de zoektechniek van morgen gaat worden, is moeilijk te zeggen. Zonder techniek kunnen we niet. Maar menselijk gezien blijft het fijn dat je je bevindingen met anderen kan delen én dat je het zoekresultaat kan beïnvloeden.

SortFix

Kan jij het niet altijd goed vinden op Google, Yahoo! of dmoz? Kijk dan eens op SortFix. Met SortFix kan je op een fraaie wijze je zoekresultaat verfijnen.
Hoe? Je kiest eerst de gewenste zoekmachine -Google, Yahoo! of dmoz- en geeft op waarnaar je op zoek bent. Vervolgens krijg je het zoekresultaat te zien, aangevuld met enkele 'Power Words' die hierop van toepassing zijn.

Door deze 'Power Words' te slepen naar de categorieën 'Add to Search' of 'Remove', kan je je zoektocht verder uitstippelen. Twijfel je aan de kracht of de betekenis van een ' Power Word', dan kan je deze achtereenvolgens verslepen naar 'Standby' of 'Dictonary'. Al met al een meeslepend stukje techniek.