Nederlandstalige social bookmark sites, we hebben er genoeg van.

Het valt niet mee een overzicht te maken van alle Nederlandstalige social bookmark sites. Al denk je ze allemaal te hebben, dan kom je al bookmarkend toch weer andere sites tegen. Tot nu toe heb ik de volgende sites gevonden:

EkudosNieuwsFilter
favrNUjij.nl
FiszNumarketing
FoodrankOpstarter
GrubbTagMos
GeenRedactieTipt
LinklogWat vinden wij over
MSN Reporter

Waarom deze zoektocht? Het viel mij op dat bij de lancering van NUjij.nl er aardig wat kritische geluiden te horen waren. "Alweer een Digg kloon!" was een veelgehoorde reactie. Als je net zoals ik probeer alle social bookmark sites in kaart te brengen, dan moet je bekennen dat ze inhoudelijk en wat betreft opzet nauwelijks van elkaar verschillen*. Ik kan bijvoorbeeld dit blogartikel aanmelden bij het merendeel van de bovenstaande sites.

Gelet op de reacties die te horen waren bij de lancering van NUjij.nl zou je verwachten dat we genoeg social bookmark sites hebben. Ik vraag me dat toch af. Bookmarken is een activiteit die nauw verbonden is met alles waar internet voor staat. Met de introductie van Web 2.0 is hier een sociaal aspect aan toegevoegd. We kunnen nu op internet elkaars bookmarks delen en van commentaar voorzien.

Uit oogpunt van continuïteit moeten social bookmark sites wel kritisch kijken naar de spelregels die ze stellen. Een (over)bekend voorbeeld is MSN Reporter. Zonder je te registreren kan je bij MSN Reporter een bookmark / een bericht toevoegen of van commentaar voorzien. Door de gebrekkige opzet kan je vrij eenvoudig het stemgedrag beïnvloeden**.

Al heb je het over stemgedrag, ik wil - en ik neem aan dat ik deze wens met meerderen deel - dat mijn bookmark op de voorpagina van de desbetreffende site verschijnt. Dit is moeilijk te bereiken bij een social bookmark site die veel rubrieken of tags kent. Het gaat mij bijvoorbeeld niet lukken dit artikel op de voorpagina van GeenRedactie te krijgen. Dit gegeven zou mij na verloop van tijd weerhouden om van dergelijke sites gebruik te maken.


Welke mogelijkheden zijn er voor social bookmark sites?
1.

Kies voor een andere opzet als Digg
Laat je bijvoorbeeld eens inspireren door een site of Stylehive of Squidoo.

2.

Kies voor een beperkt aantal categorieën, een specifieke doelgroep of verdeel je social bookmark site onder in aparte 'merken' .
Je krijgt bijvoorbeeld achtereenvolgens een social bookmark site over design, een die zich richt op kinderen en de NUjij Web 2.0 applicatie.

3.

Probeer aansluiting te vinden bij een portal of een nieuwssite.
Je bookmarks plaatsen op GeenRedactie wordt extra beloond omdat deze afhankelijk van het succes ook op GeenStijl terecht kunnen komen. Zo'n samenwerking zou bijvoorbeeld ook goed kunnen werken tussen een marketingsite als Marketing Online en Numarketing. Überhaupt denk ik dat social bookmarking op termijn niet alleen wordt aangeboden via aparte sites maar ook een onderdeel / functionaliteit gaat worden van een portal of een andere site. Misschien van een fansite van een voetbalclub?


* Door zich specifiek te richten op respectievelijk marketingnieuws en voedsel / drank vormen Numarketing en Foodrank hierop een uitzondering. Met een beetje goed wil zou je wat betreft inhoud een onderscheid kunnen maken tussen de sites waar infotainment berichten in trek zijn (denk aan GeenRedactie, MSN Reporter en NUjij) en waar internetgerelateerde artikelen de boventoon voeren (Ekudos, Tipt en Wat vinden wij over). En uiteraard kan je van GeenRedactie, MSN Reporter en NUjij nog zeggen dat ze een relatie hebben met een weblog, een portal of een nieuwssite.


** Er is onlangs een onderzoek verricht naar MSN Reporter.

10 reactie(s):

Brendan zei

Mooi dat je je reacties hebt aangezet. "Web 2.0" kan niet zonder interactiecommunicatie. Ik ben hier terecht gekomen via nujij.nl. Of er genoeg sociale bookmarksites zijn? Maakt het uit? Zolang je maar kunt vinden wat je zoekt. En dat is het belangrijkste. "Web 2.0 kan dat makkelijker maken, maar dan moet je daar wel een talent voor hebben. Net zoals sommige mensen goed zijn om in levende lijve dingen te regelen, zo heb je mensen die dat op internet goed kunnen. Wat mij echter opvalt is hoe oninteressant de meeste berichten zijn. Maar goed misschien zegt dat meer over mij.

peter zei

Hoi Brendan, maakt het uit of er genoeg social bookmark sites? Dat maakt zeker wat uit. Omdat het steeds moeilijker wordt te vinden wat je zoekt.
Met de opkomst van Web 2.0 is de interactiecommunicatie toegekomen en zal verder toenemen. Door zich te richten op een specifiek onderwerp / een specifieke doelgroep kunnen social bookmark sites je helpende hand bieden. En voor meer diepgang zorgen.

Enzonen zei

Je post gevonden op Watvindenwijover.nl, waarvan ik een van de initiatiefnemers ben. Ik ben het in grote lijnen met je verhaal eens. Alleen: juist 'watvindenwijover.nl' probeert anders te zijn. Vandaar dat we bijvoorbeeld groepen hebben geïntroduceerd: een middel om een stel enthousiastelingen bij elkaar te verzamelen en met elkaar meningen te delen. Bovendien is 'watvindenwijover.nl' vooral een publieke variant van een kennisdelingsplatform, en geen site om te cashen (al zeggen we nooit nooit...). Ik ben benieuwd of je dit onderscheid herkent of dat we te genuanceerd bezig zijn ;-)

peter zei

Hoi Enzonen, laat ik vooropstellen dat ik enthousiast ben over alle social bookmark sites die we hebben (zelf maak ik er ook veel gebruik van). Ik hoop alleen dat deze sites onderling onderscheidend blijven / worden. Dat is in belang van hun eigen voortbestaan en helpt 'kennisminnend'nederland. Bij Watvindenwijover.nl zijn jullie m.i. absoluut goed bezig. Wel denk ik dat jullie moet oppassen dat het niet allemaal te serieus gaat worden. Een beetje 'fun', strijd mag er wel in. Ik herken het door jou omschreven onderscheid overigens zeker.

peter zei

Toevoeging op mijn lijst van Nederlandtalige social bookmark / news sites:

http://www.blinqerd.nl/

Danielle Jansen zei

Mooi overzicht, al zou ik de meeste gewoon social newssites noemen en geen social bookmarking sites. Verschil is volgens mij dat sites als eKudos, nujij.nl etc op zoek zijn naar nieuws dat de gebruikers interessant en belangrijk vinden. Social Nieuws heeft per definitie actualiteit in zich. De social newssites werken allemaal met categoriëen waarin dit nieuws wordt gesorteerd. Social bookmarkingsites zoals in dit overzicht Favr worden gebruikt om bookmarks (bladwijzers) te bewaren. Bookmarks hebben iets tijdloos in zich. social bookmarkingsites gebruiken ook tags (zelfgekozen trefwoorden) en geen voorgedefinieerde categoriëen om de bookmarks te ordenen.

Kwido zei

Ik heb nog een toevoeging voor de lijst: Kwido.nl

peter zei

Dank voor je toevoeging Kwido! Ga binnenkort uitgebreid naar jullie site kijken. Ik heb alleen één vraag waarin onderscheidt Kwido of gaat Kwido zich onderscheiden van de rest?

Teller zei

Ik heb nog een toevoeging voor de lijst: www.oranjoe.com

Frank - herenkostuum zei

Heerlijk artikel, ik was er net naar opzoek. Ikzelf heb een aantal sites en ik merk dat promotie via social bookmarking echt werkt. Daarom was ik van plan om m'n sites via deze manier intensief te promoten. Ik check wel op voorhand of deze sites dofollow zijn. Groetjes!