Weg krabbel

Weet waar ik een beetje moe van word? Van die mensen die steeds tegen je zeggen "alles is al gezegd en gedaan!". "Die uitspraak heb ik al eens gehoord" zeg ik dan en probeer nog harder met iets nieuws te komen. Mijn teleurstelling was dan ook groot dat ik iets bedacht heb wat niet helemaal uniek is...

Al lange tijd ben ik een fervent gebruiker van RSS Feeds (definitie). Het is een gemakkelijke manier om de hoogte te blijven van onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent. Het vervelende is alleen - misschien komt dat door mijn enthousiasme - dat je op een gegeven moment zoveel informatie ontvangt dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Als je er goed over nadenkt, is een RSS Feed ook helemaal niet slim. Je kan hem alleen een simpele opdracht geven ("breng me het laatste nieuws van die en die website"). Vergelijk het met het apporteren van een hond. Aan een hond hoef je niet de opdracht te geven "haal het sportkatern van de Telegraaf voor mij. En alleen de berichten van FC Twente, geschreven door Yoeri van den Busken".

De functie mag gebruiksvriendelijk zijn. Wat betreft uitvoering is een RSS Feed dat zeker niet. Idealiter moet je met een RSS Feed de informatie ook kunnen filteren.

  • op basis van tags / metadata, bijvoorbeeld sport, voetbal, FC Twente;
  • op basis van bron, bijvoorbeeld sportverslaggevers, Yoeri van den Busken,
  • op basis van prioriteitsstelling, bijvoorbeeld geef mij eerst het nieuws over FC Twente, mocht dat er niet zijn laat mij dan het 'gewone' voetbalnieuws zien.


Door de berichtgeving te waarderen (bijvoorbeeld van 1 tot en met 5) kan je een RSS Feed beter laten zoeken naar soortgelijk nieuws. Je RSS Feed intelligenter maken is op zich niet nieuw. Maar dat had ik al gezegd. Helaas...3 reactie(s):

Nigel zei

Hi Peter,

Helemaal met je eens, ik begrijp ook niet goed waarom ik dit nog niet in een RSS-reader kan instellen - zo moeilijk kan dat toch niet zijn?

Ik gebruik bijvoorbeeld Bloglines en zou daar best graag even wat filtertjes in op kunnen nemen.

Overigens kun je bij sommige sites wel al filter-woorden meegeven aan de feed zelf, zo ben ik bijvoorbeeld geabonneerd op een specifieke web 2.0 RSS feed op YouTube. Dat ziet er dan zo uit:
http://youtube.com/rss/tag/web+2.0.rss

Neu, niet ideaal, maar misschien helpt het je...

Tanja zei

Een waardering klinkt wel goed trouwens! Ik gebruik NetNewsWire en daarmee kun je net als Bloglines best wat filters maken, zeg maar slimme lijsten als je iets speciaals in de gaten wilt houden.

peter zei

Bloglines geeft volgens mij aanbevelingen op basis van feeds die je opgeeft. Mij lijkt het slimmer / effectiever dat je aanbevelingen ontvangt op basis van de interesses / tags die je opgeeft. NetNewsWire ken ik niet (gebruik NewsMac Pro). Zal er eens naar kijken. Bedankt voor de tip!